Informatie, advies en ondersteuning

Informatie over aanvragen, regelingen en voorzieningen. Emotionele ondersteuning door een persoonlijk gesprek.

Lees meer

Gespreksgroepen en cursussen

Lotgenoten gespreksgroepen en cursussen omtrent mantelzorg en dementie, assertiviteit en Voorbij de zorg en dan…

Lees meer

Ontmoeting en ontspanning

Maandelijkse inloopbijeenkomsten per gemeente. Viering jaarlijkse dag van de mantelzorg.

Lees meer

Mantelzorgen doen we samen

Steunpunt

Het doel van mantelzorgondersteuning is het verminderen van de draaglast en het vergroten van de draagkracht van mantelzorgers. Hierdoor kunnen zij meer grip op hun situatie krijgen en houden en kan hun zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie worden vergroot.

Het Steunpunt voor Mantelzorgers Parkstad bestaat sinds mei 2002 en maakt deel uit van de MeanderGroep Zuid-Limburg. Het Steunpunt is tevens een onderdeel van het Centrum voor Informele Zorg Ondersteuning Parkstad (CIZOP).

Ondersteuning vragen

Respijtzorg

De consulent kan bemiddelen als de zorg (tijdelijk) moet worden overgenomen. Er kan worden gezocht naar een geschoolde vrijwilliger die enkele uren per week de zieke bezoekt, zodat de mantelzorger even tijd heeft voor zichzelf. Ook bij het verzorgen in de laatste levensfase thuis kunnen gemotiveerde en geschoolde vrijwilligers een helpende hand bieden. Verder kan de consulent hulp bieden bij het inzetten van een professionele hulpverlener en een tijdelijke opname in verzorgings- of verpleeghuis (logeeropvang).

Bekijk agenda

Jonge mantelzorgers

Het Steunpunt voor Mantelzorgers Parkstad verzorgt gastlessen op scholen. Tijdens die lessen wordt het thema mantelzorg op een speelse manier belicht, met de doelstelling het thema in ieder geval gemakkelijk bespreekbaar te maken en daar waar nodig ondersteuning te bieden aan de kinderen en jongeren.

Registreren kan via telefoonnummer 045-2114000
of info@mantelzorgparkstad.nl

Expertisecentrum

Het Steunpunt voor Mantelzorgers Parkstad verzorgt deskundigheidsbevordering voor bedrijven, scholen en (zorg)organisaties over het thema mantelzorg. Ondersteuning bij het verkrijgen van het predicaat Mantelzorgvriendelijk bedrijf behoort tevens tot de mogelijkhedeng.

Ondersteuning vragen

Contact

Bereikbaar maandag t/m donderdag
van 08.30 - 16.30 uur
vrijdag van 08.30 - 12.00 uur

Verhaal

“Mijn droom is om weer samen op pad te kunnen gaan”

Ze keken ernaar uit om na hun pensioen te gaan genieten. Ria en John hadden plannen te over, maar het noodlot sloeg toe. Van de één op de andere dag werd John geteisterd door helse pijnen aan zijn arm. ‘Een tennisarm’ dachten ze allebei, maar het bleek acute reuma te zijn.

Ria blikt terug: “De diagnose sloeg in als een bom. Ik werkte op dat moment nog in de verzorging en één van mijn klanten was zwaar reuma patiënt. Ik wist dus gelijk wat me te wachten stond.” De jaren die volgden ging John steeds meer achteruit. “ John had een elektrische fiets gekocht, maar na één rondje om de vijver was hij al gebroken. Dat was de eerste laatste keer dat de fiets gebruikt werd.”

Sportschool

Ria, die inmiddels ook met pensioen is, heeft de rol van mantelzorger op zich genomen. “Het scheelt natuurlijk dat ik in de zorg gewerkt hebt”, zegt ze. “John maakte daar wel eens grapjes over: ‘ik zit later gebeiteld’ zei hij dan. Niet wetende dat die opmerking al snel waarheid zou worden.” Ria zorgt nu voor het huishouden, de tuin en springt bij in de verzorging van haar echtgenoot. Haar ontspanning vindt ze in de wekelijkse bezoekjes aan de sportschool met haar zus en fietsen in haar eentje.

Waar ze ook veel voldoening uit haalt zijn de maandelijkse bezoekjes aan het Steunpunt van Mantelzorg. “De eerste keer dat ik daar kwam was een verademing! Ik was niet alleen! Er zaten zoveel mensen in hetzelfde schuitje. Elke bijeenkomst staat een ander thema centraal, maar het contact met lotgenoten is minstens zo waardevol. Relativeren houdt haar op de been. Een toekomstdroom heeft ze ook. Dat haar man overstag gaat en een scootmobiel wil. Ze ziet het plaatje helemaal voor zich. Zij ernaast op de fiets en dan samen leuke dingen doen. “Ik laat de folders voor een scootmobiel vaak slingeren op tafel, in de hoop dat hij erover gaat nadenken. Maar op dit moment wil hij er niets van weten. Wie weet in de toekomst...”